Home Blog O nás Etický kodex Kontakt Podmínky používání stránky Ochrana osobních údajů Autorská práva a licenční ujednaní FAQ
https://www.poudree.cz/uploads/system-images/poudree_1.png
Home Blog O nás Etický kodex Kontakt Podmínky používání stránky Ochrana osobních údajů Autorská práva a licenční ujednaní FAQ
https://www.poudree.cz/uploads/system-images/poudree_1.png

Proteinový mýtus: 9 potravin, které mají bílkovin žalostně málo, i když si myslíte pravý opak!

13. 10. 2025

9 potravin, které nejsou tak “proteinové”, jak se zdá

Arašídy / Arašídové máslo
Jsou skvělý zdroj zdravých tuků a také chuti, ale jedna lžíce arašídového másla má jen cca 4 g bílkovin.

Chia semínka
Dvě polévkové lžíce techto drobných semínek má jen asi 4 g bílkovin. To neznamená, že se jich máš vzdát. Jsou skvělé jako zdroj vlákniny, ale pokud potřebuješ protein, budeš muset doplnit zdrojem s vyšším obsahem.

Pistácie
Ořechy obecně mají nějaké ty bílkoviny, a pistácie dokonce o trochu více než jiné – cca 6 g na jednu porci; ale pořád nejde o řádnou “maso-náhradu”.

Quinoa
Jeden šálek uvařené quinoi má asi 8 g bílkovin – výborná surovina pro všechny, co dávají přednost rostlinné stravě, ale sama o sobě většinou nestačí k tomu, aby splnila váš proteinový “cíl”.

Vejce
Vejce jsou dobrý zdroj kompletních bílkovin, ale jedno vejce = jen cca 6 g. Pokud bys spoléhala jen na tuto surovinu, zřejmě tě čeká pořádný hlad.

Cizrna (chickpeas)
Půl šálku vařené cizrny ti do kalorických tabulek přidá jen asi 7 g bílkovin. Výborná zelenina/luštěnina, ale pro vysoký příjem proteinů ji musíš kombinovat s dalšími surovinami.

Jogurt (obyčejný)
“Klasický” jogurt ti poskytne asi ~6 g bílkovin na běžnou porci, což je fajn, ale není to totéž jako řecký jogurt, který bývá výrazně bohatší.

Růžičková kapusta (Brussels sprouts)
Jedna hrnek uvařené kapusty má jen kolem 3 g bílkovin. Můžeš ji milovat pro vlákninu, vitaminy, antioxidační účinky – ale ne jako primární zdroj bílkovin.

Vývar z kostí (Bone broth)
Je populární jako něco zdravého a výživného, ale průměrná dávka má kolem 10 g bílkovin na velkou porci, což není špatné – ale není to náhrada celého jídla.

Jak si teda sestavit jídlo tak, aby si měla proteinů dostatek?

  • Kombinuj: pokud do snídaně přidáš chia semínka + řecký jogurt + ořechy, dosáhneš mnohem vyššího příjmu.

  • Vybírej “vyšší proteinové” verze: řecký jogurt místo obyčejného, mléko nebo rostlinné alternativy s přidaným proteinem, libové maso nebo tofu.

  • Sleduj gramáž a nauč se číst etikety na potravinách: někdy pomůže váha potravin nebo obaly – podívej se, kolik bílkovin je na 100 g / na porci.

  • Protein na talíři: snaž se, aby ve sloupcích bílkovin bylo ⅓-½ tvého jídla – maso, ryby, luštěniny, vejce, mléčné produkty, nebo kvalitní náhrady.

Zdroje: Self.com, PubMed, Foto: Pexels

Intro

Home
Blog
Cookies - nastavení a informace