Home Blog O nás Etický kodex Kontakt Podmínky používání stránky Ochrana osobních údajů Autorská práva a licenční ujednaní FAQ
https://www.poudree.cz/uploads/system-images/poudree_1.png
Home Blog O nás Etický kodex Kontakt Podmínky používání stránky Ochrana osobních údajů Autorská práva a licenční ujednaní FAQ
https://www.poudree.cz/uploads/system-images/poudree_1.png

STOP nešťastným nákupům! 5 tipů, jak na podzim vybrat TO NEJLEPŠÍ ovoce (a už ho nikdy nevyhodit)

6. 10. 2025

Stačí pár minut pozornosti a triků (třeba k zjištění zralosti kaki) – a domů si přinesete ovoce, které vydrží déle, chutná lépe, a nebudete ho muset za dva dny vyhazovat!

Jablka: klasika podzimu

Na podzim jsou jablka nejšťavnatější a nejchutnější – ať už dáváte přednost kyselým Granny Smith, nebo sladkým Fuji, Honeycrisp či Gala.

  • Vybírejte pevná a hladká jablka bez měkkých míst či otlaků.

  • Matná nebo zvrásněná slupka značí, že už leží delší dobu.

  • Čerstvá jablka vydrží v lednici i několik týdnů, měkčí spotřebujte do 10 dní.

A pokud jste koupili víc, než sníte – upečte koláč nebo si připravte domácí mošt.

Hrušky: nechte je dozrát doma

Většina hrušek se sklízí ještě tvrdá, takže dozrávají až po koupi.

  • Vyzkoušejte zralost jemným tlakem u stopky – pokud povolí, jsou připravené ke konzumaci.

  • Tvrdé plody nechte pár dní při pokojové teplotě, dozrají přirozeně.

Zralé hrušky uložte do lednice, kde vydrží další 3–5 dní.

Fíky: sladký luxus s krátkou trvanlivostí

Fíky jsou křehké a podzimní sezóna trvá jen krátce.

  • Vyberte plody měkké, ale ne rozmáčklé, se zdravou slupkou a bez prasklin.

  • Mírné vrásnění je v pořádku, tekutina nebo kyselý zápach znamenají zkázu.

  • Fíky spotřebujte do dvou dnů, v lednici vydrží maximálně týden.

Kaki (persimon): dvě odrůdy, dvě pravidla

Existují dva hlavní typy – Fuyu a Hachiya.

  • Fuyu je ploché, lze ho jíst i tvrdé, podobně jako jablko.

  • Hachiya je podlouhlé a musí být zcela měkké, jinak chutná trpce.

  • Oba druhy vybírejte podle sytě oranžové barvy bez velkých skvrn.

Hrozny: čím těžší a zelenější stopky, tím lépe

  • Sáhněte po hroznech, které jsou pevně přichycené ke svěžím zeleným stonkům.

  • Bílý „prachový“ povlak je přirozený znak čerstvosti – chrání hrozny před vysycháním.

  • Uložte je neomyté do lednice, vydrží přibližně týden.

Granátové jablko: hledejte těžké plody

Uvnitř se skrývají šťavnatá semínka zvaná arily – čím těžší plod, tím více šťávy.

  • Vybírejte tmavě červené, těžké a nepopraskané plody.

  • Lehké škrábance nevadí, ale vyhněte se měkkým místům.

  • V lednici vydrží celé ovoce i několik týdnů, vyloupaná semínka spotřebujte do 3–4 dnů.

Brusinky: malé, ale trvanlivé

Brusinky jsou dostupné od září do prosince a zůstávají čerstvé déle než většina jiných plodů.

  • Čerstvé bobule jsou pevné, lesklé a tmavě červené.

  • Udělejte „bounce test“ – čerstvá brusinka se po dopadu odrazí.

  • V lednici vydrží několik týdnů, v mrazáku i několik měsíců.

Citrusové ovoce: začátek zimní sezóny

Na přelomu podzimu a zimy přichází čas mandarinek, satsum a raných pomerančů.

  • Vyberte ovoce, které je těžké na svou velikost – znamení šťavnatosti.

  • Slupka má být pevná, ale u některých odrůd (např. satsuma) lehce volnější.

  • Uchovávejte v chladu nebo v lednici, aby si déle zachovalo chuť a vůni.

Jak nakupovat chytře

Mnoho lidí hází ovoce do košíku bez rozmyslu a pak se diví, že se rychle kazí. Zkuste pár jednoduchých pravidel:

  • Kontrolujte pevnost, vůni a barvu.

  • Vyhněte se otlakům a prasklinám.

  • Nekombinujte zralé a nezralé ovoce v jedné misce – etylen z urychluje zrání a tím i kažení.

Ochutnejte sezónu, dokud trvá

Podzimní ovoce je pestré, voňavé a plné vitamínů. Každý druh má krátké období, kdy chutná nejlépe – využijte ho naplno. Zkuste jablečný koláč, brusinkový džem nebo salát s granátovým jablkem a užijte si podzim tak, jak voní: sladce, šťavnatě a jen na chvíli.

Intro

Home
Blog
Cookies - nastavení a informace