Home Blog O nás Etický kodex Kontakt Podmínky používání stránky Ochrana osobních údajů Autorská práva a licenční ujednaní FAQ
https://www.poudree.cz/uploads/system-images/poudree_1.png
Home Blog O nás Etický kodex Kontakt Podmínky používání stránky Ochrana osobních údajů Autorská práva a licenční ujednaní FAQ
https://www.poudree.cz/uploads/system-images/poudree_1.png

Skrytý jed na talíři: Češi ho jedí denně a je horší než cukr

4. 10. 2025

Neviditelný zabiják, který se skrývá v oblíbených sušenkách, chipsech či polotovarech, a přesto ho denně konzumují miliony Čechů. Jak působí na naše tělo a proč bychom se měli začít zajímat o to, co vlastně jíme?

„Tichý zabiják“ jménem transmastné kyseliny

Transmastné kyseliny vznikají při průmyslovém ztužování tuků. Výrobci je používají proto, že prodlužují trvanlivost a zlepšují texturu potravin. Spotřebiteli chutnají, protože dodávají křupavost a plnost, ale jejich vliv na zdraví je devastující.

Odborníci varují, že trans tuky zvyšují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, snižují „dobrý“ HDL cholesterol a přispívají k ucpávání cév. To znamená vyšší riziko srdečního infarktu, mrtvice i cukrovky 2. typu.

Proč jsou horší než cukr

Cukr je rychlým zdrojem energie a při nadměrné konzumaci způsobuje obezitu, inzulinovou rezistenci nebo zubní kaz.

Transmastné kyseliny ale působí ještě zákeřněji – nenabízejí tělu vůbec nic pozitivního a narušují přirozené fungování metabolismu. Studie ukazují, že i malé množství trans tuků zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění výrazně víc než nadměrný příjem cukru. Zatímco sladkosti si občas dopřát můžeme, pro trans tuky platí jediné pravidlo: čím méně, tím lépe.

Kde se trans tuky skrývají

Velkým problémem je, že tyto tuky často najdeme i tam, kde bychom je nečekali. Nejčastějšími zdroji jsou:

  • levné sušenky a oplatky,

  • chipsy a slané snacky,

  • mražené polotovary,

  • levné čokoládové polevy,

  • fast food a smažená jídla.

Potíž je v tom, že trans tuky se objevují hlavně v levných výrobcích – právě tam, kde spotřebitel očekává „něco navíc“ v chuti, ale realita je, že si kupuje chemicky upravený tuk, který tělu škodí.

Co dělají s tělem

Transmastné kyseliny mají schopnost vyvolávat chronické záněty. Ty pak stojí u kořene celé řady onemocnění – od kardiovaskulárních potíží přes cukrovku až po některé typy rakoviny.

Zhoršují také funkci imunitního systému a mohou mít negativní vliv na paměť i náladu. Z dlouhodobého hlediska představují neviditelného nepřítele, který oslabuje organismus zevnitř, aniž bychom si toho všimli.

Jak se jim vyhnout

Dobrá zpráva je, že vyhnout se trans tukům je možné. Stačí věnovat pozornost složení výrobků a vybírat kvalitnější alternativy:

  • místo levných sušenek sáhněte po kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa,

  • při pečení použijte máslo nebo kvalitní olej, nikoli margarín,

  • preferujte olivový, řepkový či lněný olej,

  • omezte fast food a smažená jídla,

  • čtěte etikety – pod názvem „ztužený tuk“ se většinou skrývá právě trans tuk.

Trend zdravějších tuků

Dobré zprávy přicházejí i z legislativy – v Evropské unii už platí limity pro obsah transmastných kyselin v potravinách. Přesto se na trhu stále objevují produkty, které tyto limity obcházejí nebo využívají levnější technologie. Proto zůstává největší odpovědnost na samotném spotřebiteli: informovat se, číst složení a vybírat chytře.

Transmastné kyseliny jsou opravdovým „skrytým jedem“ na našem talíři. Oproti cukru nepřinášejí žádnou užitečnou energii, pouze zátěž pro cévy a metabolismus. Češi je konzumují denně, aniž by si to uvědomovali, a právě proto je důležité začít se zajímat o to, co vlastně jíme. Zdravější tuky existují a jejich volbou můžeme výrazně snížit riziko závažných nemocí.

Příště, než sáhnete po levné oplatce nebo balíčku chipsů, zkuste se podívat na složení. Možná zjistíte, že vaše zdraví si zaslouží o něco lepší investici.

Zdroje: Health Line, Medical News Today, Heart.org, Foto: Pexels

Intro

Home
Blog
Cookies - nastavení a informace